Отслабването и поддържането на оптимално тегло изискват правилно отношение към храната

...
Отслабването и поддържането на оптимално тегло изискват правилно отношение към храната
Коментари Харесай

Ендокринолог от Пловдив с ценни съвети за отслабването

„ Отслабването и поддържането на оптимално тегло изискват вярно отношение към храната и превъзмогване на обездвижването, което е камшик за актуалните хора. За да сме здрави и в добра форма не е належащо да гладуваме или да се претрупваме с несъразмерни физически извършения. Тайната е в положителният баланс, природосъобразното меню, ежедневното придвижване и съобразяване с самостоятелните физиологични особености. “. Това споделя ендокринологът от Пловдив доктор Спаска Начева пред GlasNews.bg.

Д-р Начева приключва Медицински университет-Пловдив с отличен триумф. Своята компетентност по „ Ендокринология и заболявания на обмяната “ придобива след специализация в УМБАЛ „ Свети Георги “ Пловдив, където работи и все още. Тя е асистент- учител на студенти и постоянен докторант към Катедра по Ендокринология към МУ-Пловдив. Към момента е част и от екипа експерти на МЦ „ Евромед “ Център Пловдив, където прави прегледи, диагностицира и лекува пациенти със болести на ендокринната система. Член е на Българското сдружение по ендокринология, на БЛС и пратеник на районна пловдивска лекарска гилдия. Има голям брой участия в национални и международни  конгреси и симпозиуми.

Ето и кои интересни обстоятелства доктор Начева показва за реализиране на ефикасни резултати за намаляне на тежестта.

Загубата на тегло не значи загуба на мазнини

Една от главните неточности при отслабването е фокусирането единствено върху смяната в килограмите, което може да е много подвеждащо –  при дамите е обикновено килограмите да варират, поради месечния цикъл или при не добре приложени хранителни режими, които постоянно водят до загуба на мускулна маса, само че не и на мастна тъкан. Много по-надежден метод да се проследят измененията е измерването на телесния състав. С помощта на професионален апарат се прави биоелектричен импеданс разбор, при който се мери в проценти и килограми количеството вода, мастна тъкан, мускулна и костна маса в човешкото тяло, както метаболитната възраст на индивида.

Здравословната храна също може да води до напълняване - значими са количествата

Много на пръв взор здравословни храни съдържат скрити добавени калории, нормално от захари или мазнини, за които може и да не схванеш, в случай че не обърнеш внимание на състава. Затова би трябвало деликатно да се четат етикетите на всяка храна. Най-често проблемите с тежестта идват от така наречен „ нездравословни “ храни – рафинирани захари, безалкохолни питиета и сокове, огромни количества бързи въглехидрати, подготвени модифицирани храни, корист с алкохол. Ако обаче към този момент си понижил или изключил въпросната група храни, само че към момента не виждаш мечтаната смяна, то е време да се запиташ две неща: храниш ли се на постоянни шпации и какво количество „ здравословна “ храна изяждаш. Първото е директно обвързвано с второто.

Всеки знае, че с цел да се отслабне би трябвало да се яде по-малко, което постоянно се трансформира в изпускане на храненията през първата половина на деня и неумишлено компенсиране с доста храна вечер или голям брой дребни междинни хранения на крайник, за които не се замисляш. Воденето на дневник доста оказва помощ за това да осъзнаеш какво тъкмо изяждаш и по кое време. Това е положително начало, което дава действителен взор от къде тръгваш и с каква цел би трябвало да работиш. Добра процедура е контролът над питателните порции, което се разграничава от броенето на калории, тъй като се концентрира главно върху количеството храна, а не върху точния брой калории, които съдържа тя. Ето и някои на практика препоръки, с които да се реализира най-благоприятен надзор върху порциите призната храна са:

-Използване на т.нар образни знаци: Ръката  може да бъде комфортен образен лидер, който постоянно да е… на разположение. Например – количеството на протеинова храна в чинията би трябвало да е горе- долу с размерите на дланта, до момента в който въглехидратната порция (ориз, картоф и др.) – би трябвало да може да се побере в дланта.

- Разделяне на чинията по следния способ: Напълни половината си паница със зеленчуци, 1/4 с източник на протеини и 1/4 с въглехидратна храна и малко количество здравословни мазнини като супена лъжица дресинг за салата, зехтин или поръски ядки или семена.

-Обръщай внимание на глада и ситостта: Яж, когато си гладен и стой, когато си към този момент утолен, а не преситен.

-Не бързай с спомагателните порции. Дори и към момента да усещаш апетит, откакто опразниш чинията си, не бързай да си слагаш в допълнение, а изчакай няколко минути. Понякога на тялото просто му е нужно малко повече време, с цел да осъзнае, че е заредено с задоволително сила и да потисне сигналите си за апетит. 

Въглехидратите са желаната и съществена храна за мозъка

Много схеми на хранене се базират на мазнини като главен източник на сила, като фрапантно се понижават въглехидратите за сметка на протеините и мазнините. Те могат да дават бързи резултати за понижаване на тежестта, само че персонално аз доста пъти съм споделяла, че не ги намирам за съответни и устойчиви за дълги интервали от време.

Преди да се пристъпи към даден хранителен режим, не би трябвало да се не помни, че въглехидратите са главната и желана храна за мозъка, а той има потребност от сила във всеки един миг. Когато няма налична глюкоза, мозъкът може да употребява мазнините за източник на сила, като образува кетони. Нещо забавно, за което не се написа постоянно е, че молекулата на кетоновото тяло е доста сходна с тази на глюкозата, с едно изключение – тя е реактивна и може да свързва и задържа в тялото свободните радикали, тежки метали и други патогени. Ако въпреки всичко се пристъпи към използване на нисковъглехидратен режим на хранене, би трябвало да се вземат под внимание някои от здравните опасности, с които се може да се асоциира, а точно – проблеми със сърдечно- съдовата система, панкреаса, жлъчката и черния дроб, запек, камъни в бъбреците, подагра, депресии, менструлани нарушавания при дамите, мускулни крампи, недостиг на хранителни субстанции и други

Стресът затруднява отслабването

Стресът води до нараснало обособяване на кортизол от надбъбречната кора. Когато човек е подложен на продължителен или нескончаем стрес, трайно високите равнища на кортизол подтикват метаболизма на мазнините и въглехидратите, паралелно със стимулиране на инсулиновата секреция, с цел да се поддържат естествени равнища на кръвната захар. Като краен резултат се явява стимулиране на апетита и наддаване на нежелано тегло. Освен това кортизолът може да повлияе къде в тялото да се задържат мазнините, а точно струпване най-вече в коремната област, които са доста по-опасни за здравето, паралелно със загуба на мускулна маса.

В умозаключение моят съвет преди всичко е да не се прибягва до крайности. Не би трябвало да се лимитират прекалено нито един от главните хранителни нутриенти. Балансираният, по-плавен метод към отслабването може да обезпечава малко по-бавни резултати, само че доста понижава стресът върху тялото и душeвността, а по този начин разрешава по-дълго съблюдаване на хранителния режим и реализиране на дълготрайни резултати.

Разумното ограничаване на калориите, признати с храната, съчетани с съответни физически извършения, подсигуряват триумф. Ако не може да се справите сами с наднорменото тегло и затлъстяването, е добре да се консултирате с ендокринолог, който да направи оценка на метода Ви на живот, функционалното положение на ендокринната система и метаболизма и в случай че се открият нарушавания, да се предпише съответно медикаментозно лекуване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР